bloom: Marjolein Callant

“SAP zit in mijn hart”, geeft Marjolein Callant toe. Ze zegt het serieus, met een trotse glimlach. SAP CRM is de rode draad in haar technologische carrière. Het doelbewuste parcours dat ze aflegde, bracht haar na een tiental jaar tot bij Flexso waar ze ondertussen Competence Lead is. Flexso blijkt het ideale bedrijf voor een gedreven vrouw als Marjolein, die naast haar fulltime job ook als kok aan huis werkt. 💪🏻

Marjolein is vier jaar geleden bij Flexso gestart als SAP Consultant/Project Manager. Twee jaar geleden kwam daar de rol van Competence Lead bij en die veelzijdige job doet ze nu sinds eind maart fulltime.

Wat doet een Competence Lead bij Flexso? 

“Flexso is opgebouwd uit Competence Centers – Finance, ERP, Reporting, Supply Chain en CRM/CX, …. We hebben een vlakke structuur. We spreken niet over managers, maar over ervaren Competence Leads die instaan voor de uitbouw van een team. Mijn team, het CRM/CX Competence Center, bestaat uit een 13-tal collega’s, wat binnen Flexso een vrij klein team is, maar we groeien snel. Ik houd me zowel inhoudelijk bezig met het bepalen van de strategie, als met het aantrekken van de nodige resources en met kennisopbouw.  Daarnaast zorg ik ervoor dat we leuke projecten winnen bij nieuwe klanten en dat iedereen binnen het team op het juiste project terechtkomt.”

Laten we even teruggaan naar het begin. Van waar komt jouw interesse in technologie?

“Ik heb Handelswetenschappen gestudeerd, optie Marketing, maar daar bleef ik een beetje op mijn honger zitten. Ik wist echt niet wat ik na mijn studies zou gaan doen. Door gesprekken met mijn familie en vrienden, die aan de slag waren bij bedrijven uit de bekende Big 5, leerde ik over consultancy en SAP-technologie. Ik ben dan gaan solliciteren bij een kleinere SAP speler, die eigenlijk alleen CRM & BI deed, wat goed paste bij mijn afstudeerrichting. De combinatie technologie en consultancy sprak me erg aan en ik vond het boeiend om te weten hoe het achter de schermen werkte, inhoudelijk en procesmatig. Hier kon ik me verdiepen in de technologische kant van SAP en dat vond ik erg fijn.” 

“De combinatie technologie en consultancy sprak me erg aan en ik vond het boeiend om te weten hoe het achter de schermen werkte.”


Had je dan niet liever IT gestudeerd?

“Eigenlijk wou ik leerkracht lichamelijke opvoeding worden! Maar dat mocht niet van mijn moeder en daar ben ik haar nog altijd dankbaar voor. In die tijd was het niet evident om werk te vinden in die richting. Handelswetenschappen was een vrij algemene richting, met wiskunde, economie, veel talen. Achteraf gezien heb ik een enorm nuttige studie gedaan, maar moest ik het nu opnieuw doen, dan zou ik Informaticamanagement als keuzevak nemen. Dat was toen een heel kleine groep met alleen maar jongens. Als de school het op dat moment anders had gepitcht, dan zou ik er waarschijnlijk wel voor gekozen hebben. Dan had ik toen al geleerd over technologie, projectaanpak, … allemaal zaken die ik boeiend vond en nadien echt nodig had in mijn job. Maar ja, dat was nu eenmaal niet de richting voor de meisjes. Ook al is dat nog maar van 14 jaar geleden, hé!”

Het plafond is niet altijd van glas

Voor Marjolein bij Flexso begon, werkte ze eerst negen jaar voor Agfa.

Vertel ons eens waarom je van Agfa naar Flexso bent overgestapt?

“Als externe CRM support consultant kwam ik bij Agfa terecht. Na een tijdje kreeg ik de opportuniteit om intern bij Agfa te beginnen, in een eerste stap betekende dit weinig verandering, maar wel een grote financiële stap vooruit. Ik werkte met dezelfde mensen als ervoor en had daarom niet echt het gevoel dat ik van job was veranderd. Nadien heb ik bij Agfa een ambitieus traject afgelegd waarin ik vaak in contact kwam met mensen van Flexso. Zij waren de SAP leverancier en ik was intussen teamlead van de technische ABAP developers bij Agfa (ABAP is de codetaal in SAP). Uiteindelijk was het een heel vertrouwde keuze om over te stappen naar Flexso. Dat voelde weer niet als totaal nieuw omdat ik er al zoveel mensen kende. Ik ben nog altijd heel blij dat ik die overstap gemaakt heb. De laatste vier jaar heb ik enorm veel bijgeleerd en stappen voorwaarts kunnen zetten. Hier gaat het vooral veel sneller.”

“In heel mijn carrière heb ik nog nooit echt het gevoel gehad dat ik veranderd ben van job.”

Was je bij Agfa niet op weg om een mooie carrière te maken?

“Het was daar niet altijd even makkelijk om door te groeien. Zelfs na negen jaar werd ik vaak gezien als de jongste IT-collega. Dat gaf me het gevoel dat ik me continu moest bewijzen, en dat binnen een hiërarchische structuur. Er waren veel managers die nog een tijdje actief zouden blijven in hun huidige rol. Mijn dagdagelijkse job omvatte heel wat uitdagende en leuke taken, de teams onderling hadden een heel goeie band, maar de omgeving en structuur lag mij minder, dus ik koos toen opnieuw de weg van de consultancy.

Diversiteit werkt (in alle richtingen)

Marjolein hoeft zich stilaan niet meer te bewijzen en dat ziet ze als een van haar grootste verwezenlijkingen. “Ik ben toch wel terecht fier op mijn professionele carrière. Bij Agfa al, maar zeker sinds mijn overstap naar Flexso. Ik ben fier om een vrouw in de SAP wereld te zijn, die er staat omwille van de inhoud. Mensen respecteren mij vooral voor mijn kennis. Zo wil ik het. Dat geeft enorm veel voldoening.”

Voelt het nog steeds wat vreemd als vrouw in een mannenwereld?

“Er is nog veel werk aan de winkel. Ondanks de vlakke structuur is ook bij Flexso de ratio man/vrouw nog niet helemaal op punt. Zo ben ik vandaag nog één van de weinige vrouwelijke Competence Leads, maar ik ben wel hoopvol. We zien steeds vaker meisjes die komen solliciteren voor technologische functies. Procentueel zijn ze nog in de minderheid, maar er beweegt wel iets en daar wil ik me op een positieve manier mee voor inzetten. Dit door veel te praten over wat een tech job precies inhoudt en welke talenten je er allemaal voor nodig hebt, maar ook dat typisch vrouwelijke kenmerken hier zeer nuttig zijn. Denk maar aan goed kunnen luisteren naar je klant of empathie tonen tijdens de uitvoering van een project.”

Mannelijke collega’s hebben daar misschien ook wel baat bij?

“Diversiteit heeft zeker ook voordelen voor mannen.”

“Diversiteit heeft zeker ook voordelen voor mannen. Ik ben er oprecht van overtuigd dat de dynamiek verandert met een diverser team. Omdat ze bij een vrouw vaak wat makkelijker hun twijfels ventileren als er iets niet goed gaat. Maar dat geldt ook andersom, hé. Alleen maar vrouwen op de werkvloer is ook niet ideaal. Wat meer meesters in het kleuteronderwijs bijvoorbeeld, het zou waarschijnlijk een verademing zijn.

Bij Flexso zijn we eigenlijk op een heel natuurlijke manier met diversiteit bezig. Achtergrond, gender, leeftijd, dat speelt hier allemaal weinig mee. Als je maar zin hebt om te werken! Onlangs hebben we bij Flexso Nederland nog iemand met tonnen ervaring aangenomen die op minder dan 10 jaar van zijn pensioen verwijderd staat . Hij wil graag nog tien jaar met plezier uitdagend werk kunnen doen als Customer experience consultant. Dat is toch de max! Daar word ik even blij van dan als ik een vrouw kan aannemen.”

Jij was ooit in de running voor Young ICT Woman of the Year. Helpen zulke initiatieven om vrouwen warm te maken voor tech?

“Mijn CIO bij Agfa indertijd wilde dat ik aan die award meedeed. Ik eindigde bij de laatste drie, heb niet gewonnen, maar het was wel een fijne ervaring. Ik vind het tof dat er op zo’n manier eindelijk aandacht wordt gegeven aan vrouwelijke rolmodellen, maar er moet nog veel meer gedaan worden om vooral jonge meisjes te overtuigen. Daarom proberen wij zoveel mogelijk op jobbeurzen aanwezig te zijn en in scholen te gaan vertellen hoe belangrijk IT is en wat de mogelijkheden in de sector zijn.”  

Een nieuwe wind

Bij Flexso werken veel jonge mensen, wat doet dat met een bedrijf?

“Mijn jaren bij Agfa waren leerrijk, maar best intens. Ik mistte de doorgroeimogelijkheden en voelde ook dat de hiërarchische structuur minder bij me paste. Achteraf gezien ben ik ook wel blij met wat ik daar allemaal heb meegekregen. Het heeft me gevormd tot wie ik nu ben. De nieuwe generatie denkt veel meer na over de juiste fit. Het is allemaal wat softer geworden en dat is goed, hé! Het werk is niet meer het enige dat telt om gelukkig te zijn. Daar moeten we veel meer rekening mee houden, het is belangrijk. Ik ben superblij dat de mensen in mijn team makkelijk komen vragen om 80% te werken, zowel mannen als vrouwen. Dat zou zelfs geen vraag moeten zijn, maar een mededeling. En iedereen die ervoor kiest om meer thuis te zijn en een zorgende rol op te nemen, verdient daar  respect voor, ook mannen dus. Net zoals moeders met een carrière respect verdienen in plaats van commentaar. Natuurlijk is zoiets lastig in de planning, maar het is ook maar gewoon een professioneel probleem dat op te lossen is. Zo gaan we daar bij Flexso mee om en zo zou het overal kunnen zijn.”

“4/5de willen werken zou geen vraag moeten zijn, maar een mededeling.”

Kok aan huis

Marjolein weet goed waar ze gelukkig van wordt en daar gaat ze dan ook voor. Ze volgde jaren avondschool en is ondertussen gediplomeerd kok. “Dat is begonnen toen ik nog studeerde. Mijn zus werkte al en we wilden graag meer tijd samen doorbrengen. We zijn dan bij ons in Eeklo in avondschool aan de opleiding hulpkok begonnen en dat was superleuk. Ik ben heel graag met eten bezig dus voor mij stopte het daar niet. Na mijn studies Handelswetenschappen vond ik werk in Mortsel en besliste ik om aan de PIVA in Antwerpen verder te studeren voor kok. Dat heb ik jaren gedaan. Aan een tempo van één avond in de week kan je lang bezig blijven.”

Je werkte, je had kinderen ondertussen en dan studeerde je ook nog af als kok. Doe je iets met dat diploma?

“Tot maart 2020 ging ik af en toe koken bij mensen die thuis een feestje gaven. Tijdens de eerste lockdown, toen dat niet meer mocht, zijn mijn zus en ik onmiddellijk met een pop-up begonnen. We maakten één keer per week een afhaalmenu en dat hebben we gedaan tot de restaurants weer open gingen. Een superfijne tijd! En sindsdien werken we af en toe in het weekend en tijdens de zomer als kok aan huis.”

Wat drijft je om zo actief te zijn, zelfs tijdens je weekends?

“Mijn zus en ik zijn doeners, maar we vinden het vooral belangrijk om bezig te zijn met dingen die we graag doen. Kok zijn, dat hoort er voor mij gewoon bij. En omdat het op zelfstandige basis is, bepaal ik zelf wanneer ik werk en wanneer niet.”

De ideale combo

Hoe ziet jouw ideale leven er in de nabije toekomst uit?

“Ik vind het heel belangrijk om gelukkig te zijn in mijn job én actief bezig te zijn daarbuiten. En die combinatie kan!”

“Voorlopig heb ik nergens spijt van, maar vanaf nu wil ik meer tijd vrijmaken voor mijn kinderen. Dat is eigenlijk niet zo moeilijk. Ik hoef daarvoor niet per se minder te werken, ik moet mijn werk gewoon wat anders inplannen.

Op professioneel vlak wil ik mijn verhaal binnen Flexso verder uitbouwen en CRM/CX nog laten groeien. Ik doe mijn job bijzonder graag en ik voel dat ik er nog niet klaar mee ben. Ik heb ook oprecht goede collega’s en dat is heel fijn. Tegelijk wil ik privé liefst nog meer met eten bezig zijn. Als de juiste opportuniteit zich voordoet, dan zie ik mezelf in de toekomst twee à drie dagen per week als consultant werken en daarnaast mijn eigen zaak runnen. Ik vind het heel belangrijk om gelukkig te zijn in mijn job én actief bezig te zijn daarbuiten. En die combinatie kan, hé! Het maakt niet uit of dat over een bijberoep gaat, een doorgedreven hobby of een zorgende rol thuis. Iedereen moet dat voor zichzelf uitmaken.”

Wil je meer weten over Marjolein? Connecteer met haar op LinkedIn!

 

Ontmoet meer inspirerende dames op één van onze events!

Previous
Previous

bloom: Iona Varga

Next
Next

bloom: Wendy Nys