bloom: Marinke Van Laer

Als we een rode draad 🧶 in het leven en werk van Marinke Van Laer kunnen trekken, dan is het wel deze: balans ⚖️. Balans tussen IT en kunst. Tussen nieuwsgierigheid en hulpvaardigheid. Tussen keuzes maken en de toevalligheden van het leven op je laten afkomen. Tussen kennis opdoen én kennis delen.

Toevallige kans

Zo’n twee jaar werkt Marinke Van Laer nu als SAP Analytics Consultant bij Flexso. Al rolde ze naar eigen zeggen eerder toevallig in de IT. “Ik studeerde grafische en digitale media en deed vakantiewerk op een IT-afdeling waar ik onder andere alle administratie zoals salesorders en facturen in de systemen moest ingeven. Toen mijn studentenjob erop zat, hebben ze me een baan aangeboden als ERP-trainer (Enterprise Resource Planning, nvdr)”, bijt de 32-jarige de spits af. “Ik twijfelde omdat ik misschien nog verder wilde studeren. En tegelijk leek het me boeiend, uitdagend én een mooie kans. Zonder IT-opleiding is het namelijk niet altijd even gemakkelijk om in die sector aan de bak te komen. Dus waagde ik de sprong.”


“Ik vind het knap dat bedrijven kansen durven te geven aan mensen die eigenlijk de juiste kennis of het diploma niet hebben, maar die eruit springen door hun enthousiasme en potentieel”

“Ik heb me meteen op dat ERP-systeem gesmeten en begon zo geleidelijk aan ERP-implementaties te doen en opleidingen te geven”, gaat ze verder. Wat haar zo boeide aan de job? “Enerzijds de veelzijdigheid van het systeem. Anderzijds ook de menselijke connectie: door bedrijfsprocessen te optimaliseren maak je het werk gemakkelijker voor de mensen die ermee werken.” Die voldoening putte Marinke ook uit de opleidingen: “De deelnemers hadden nog geen ervaring met het systeem. Ik vond het enorm fijn om hen op hun eigen tempo te begeleiden en soms ook gerust te kunnen stellen in het geval van problemen. Ik was hun steunpilaar zeg maar.”

IT werd haar dus niet met de paplepel meegegeven. “Mijn mama en papa hebben altijd een ‘gewone’ job gehad”, vertelt ze ons. “Mijn broer is metser, mijn ene zus is bakker en de andere ergotherapeut. Dat zijn compleet andere beroepen. Ik heb dus niet echt een voorbeeld gehad in IT. Ik vind het dan ook knap dat bedrijven wel kansen durven te geven aan mensen die eigenlijk de juiste kennis of het diploma niet hebben, maar die eruit springen door hun enthousiasme en potentieel.”

Wie niet waagt, niet wint

Na zes jaar voelde Marinke dat het tijd was voor een volgende nieuwe stap. “Ik stond tot dan toe altijd tussen IT en de eindgebruiker in. Soms moest ik heel nauw samenwerken met analisten en ontwikkelaars en dat prikkelde mijn nieuwsgierigheid: hoe worden die systemen eigenlijk gemaakt? Wat komt er op de achtergrond bij kijken?” legt ze uit. Ze schreef zich dan ook in voor een VDAB-opleiding in SAP Development.

“Dat was een erg uitdagende opleiding”, blikt ze terug. “Ik heb me zonder programmeerkennis kandidaat gesteld, maar ik dacht ‘wie niet waagt, niet wint’. Ik heb de toelatingsproef gedaan, een motivatiebrief geschreven, mocht op gesprek komen en ben er zo stap voor stap ingerold.”

Ik heb me zonder programmeerkennis kandidaat gesteld, maar ik dacht ‘wie niet waagt, niet wint.”

“Ik heb er enorm veel geleerd, al denk ik dat dat vooral door mijn nieuwsgierigheid en motivatie komt”, gaat de SAP-consultant verder. “Mijn nieuwsgierigheid heeft mij ertoe gedreven om tot op de kern van die systemen te komen. Toen ik wist hoe alles in elkaar zat, besefte ik dat ik dit meer aan de puur technische mensen wilde overlaten. Dus ging ik op zoek naar de gulden middenweg: het technische én het functionele. En zo ben ik bij Flexso en SAP Analytics terechtgekomen, waar ik nu ook met de klant mag meedenken over strategische operationele oplossingen.”

Een helpende hand

Dat Marinke nieuwsgierig is, staat buiten kijf. Die honger naar kennis balanceert ze mooi uit door ook anderen te helpen. “Ik haal daar enorm veel energie uit”, antwoordt ze als we haar naar die karaktertrek vragen. “Niet alleen van mensen te helpen, maar ook bedrijven om – zeker in tijden zoals de COVID-crisis – meer strategische beslissingen te helpen nemen en meer inzicht in de data te geven”, klinkt het. “Er wordt zoveel data ingegooid, maar in the end wordt er vaak weinig mee gedaan, waardoor je opportuniteiten laat schieten. Bedrijven helpen om daar stappen in te zetten vind ik boeiend en schenkt me voldoening.”

Die karaktertrek typeert haar ook in haar persoonlijke leven, gaat ze verder. “Vrienden en familie weten dat ik paraat sta als er hulp nodig is. Ik gooi gerust mijn eigen planning om, om hen een handje toe te steken.”

De kunst van vertragen

IT is niet het enige wat het hart van de data-analist sneller laat slaan. Marinke zit ondertussen in haar zevende jaar keramiek aan de kunstacademie. “Ik vind de balans tussen de twee heerlijk”, fonkelen haar ogen. “Op mijn job moet ik analytisch zijn, terwijl ik op de kunstacademie net veel vrijer kan zijn. Ik probeer mijn kunstwerken wel technisch uitdagend te maken, maar tegelijkertijd geeft me dat toch een bepaalde rust door anders naar de dingen te kijken. Het is niet zomaar dingen maken, we werken echt rond thema’s waardoor je meer van je persoonlijkheid in beeldtaal kunt uitdrukken”, klinkt het.

“Op mijn job moet ik analytisch zijn, terwijl ik op de kunstacademie net veel vrijer kan zijn. Ik probeer mijn kunstwerken wel technisch uitdagend te maken, maar tegelijkertijd geeft me dat toch een bepaalde rust door anders naar de dingen te kijken”

In haar eindwerk verweefde ze IT en de realiteit met elkaar. “Ik heb de VDAB-opleiding genomen als uitgangspunt voor mijn eindwerk, omdat het voor mij een grote verandering in mijn leven betekende”, legt ze uit. “Het thema was de echte wereld versus programmeren. Programmeren is overal om ons heen. Sinds ik zelf begon te programmeren, zie ik dat de echte wereld en de IT-wereld met elkaar verweven zijn en dat ik geprobeerd uit te drukken in mijn kunstwerk.”

Hoe ze de keramiekstukken heeft opgebouwd? “Ik heb eerst opgeschreven wat de twee werelden voor mij typeerden. De echte wereld stond voor het ruwe, het pure en de natuur. Dus koos ik daarvoor stenen. Terwijl het programmeren net heel geometrisch en repetitief is. Daarvoor koos ik dan kleine piramides. De stenen heb ik uit klei gemaakt, uitgehold en doormidden gesneden. De kleine piramides heb ik erin geplaatst om zo tot één beeld te komen.”

 

Dromen (ver)bouwen

“Keramiek is een traag en lang proces, waardoor ik heb geleerd om geduld te hebben”, vertelt Marinke. “Er kan ook heel wat mislopen. Dus ik moest soms accepteren dat de dingen niet altijd lopen zoals je ze voor ogen hebt. Ze kunnen vervormen, barsten of verkleuren. En soms zijn het net die toevalligheden die het net mooi maken.”

Die mindset neemt ze ook mee in haar werk. “Ik ben geduldiger nu. Ik kan me beter neerleggen bij het feit dat je aan sommige situaties niets kunt veranderen. Een werkdag heeft acht uur, als je dan op vier of vijf klantprojecten tegelijk zit, moet je kunnen aanvaarden dat je niet elke klant meteen kunt helpen. Die rust daarin vinden, dat vind ik een mooie les die ik meeneem”, glimlacht ze.

“Het is een ongoing process, maar ik ben trots dat ik het huis als vrouw in m’n eentje verbouw”

Een les die haar overigens ook van pas komt in haar andere passieproject: het huis dat ze op haar 28ste in haar eentje kocht en aan het verbouwen is. “Dat huis kopen was een spannende stap. Eerst vroeg ik me af wat ik gedaan had, maar als ik iets doe, smijt ik me voor 100 procent”, klinkt het. “Ik heb heel mijn huis in 3D in SketchUp getekend om uit te vissen waar ik naartoe wil. Daarna heb ik een plan van aanpak gemaakt: wat wil ik structureel veranderen? Waaraan wil ik mijn eerste budgetten geven? Het is een ongoing process, maar ik ben trots dat ik het huis als vrouw in m’n eentje verbouw.”

Opnieuw draait het hier voor Marinke om balans: “Op het werk zit ik vaak achter de computer. Tijdens het verbouwen kan ik, net zoals met de keramiek, met mijn handen werken. Die combinatie tussen het fysieke en het mentale helpt mij om me verder te ontwikkelen.”

De volgende stap

Hoe ze naar de toekomst en de uitdagingen op haar pad kijkt? “Omdat ik zo behulpzaam ben, moet ik mijn eigen grenzen beter leren bewaken. Dat is mijn grootste uitdaging”, knikt de consultant. “Daarnaast wil ik mijn kennis nog meer uitbreiden, om zelfverzekerder te worden als consultant. Zeker in mijn eerste job had ik het gevoel me te moeten bewijzen als jonge vrouw tegenover trainees met meer jaren op de teller”, verduidelijkt ze. “Ik ben daar gevoeliger aan omdat alles wat ik doe ik 100 procent goed wil doen.”

“Ik probeer geen stappen over te slaan, maar de dingen rustig aan te pakken. Soms vallen kansen je ook onverwacht te beurt, heb ik gemerkt”

“Ik zie me in de toekomst opnieuw meer inzetten op kennisdeling. Om de kennis die ik nu opdoe over te brengen op nieuwe mensen”, gaat Marinke verder. “Maar alles op z’n tijd. Ik probeer geen stappen over te slaan, maar de dingen rustig aan te pakken. Soms vallen kansen je ook onverwacht te beurt, heb ik gemerkt.” Ook heeft ze een nieuwe kunstopleiding op het oog: “Ik ben de opleiding vrije grafiek gestart, nu ik in keramiek ben afgestudeerd.” En het huis? “Ik geef mezelf nog twee jaar om het af te werken”, lacht ze.

De volgende opleiding start op 23 Oktober 2023. In deze opleiding zie je wat er achter de schermen van SAP afspeelt. Interesse? Klik: VDAB-opleiding.

 

Wil je meer verhalen van women@Flexso ontdekken? Lees dan hier verder. Ben je geïnteresseerd in een carrière bij Flexso? Neem hier kijkje! 😀

 

Ons volgend event al gezien?! Bekijk het hier👇👇

Previous
Previous

bloom: Jie Wu

Next
Next

bloom: Esma El Harti