bloom: Keesha Vanhoudt
Als dochter van twee gamende ouders groeide Keesha op in een wereld van computers en virtueel spelplezier. 🎮 Die wereld bleek helemaal haar ding te zijn. Ze koos bewust voor een informatica-opleiding en een uitdagende job in tech bij Arxus!
Gamerfamilie
“Mijn oma speelt beter Mario dan ik!” Keesha blinkt van tederheid en trots wanneer ze het zegt. “Ik kom uit een echte gamerfamilie. Mijn oma is helemaal pro en allebei mijn ouders zijn gamers. Nog steeds. Met mijn papa kon ik er als kind uren over praten. Hij wilde eigenlijk graag een zoon en toen kwam ik. Gelukkig voor hem ben ik erg geïnteresseerd in techniek en elektronische gadgets. Gewoon speelgoed heb ik nooit leuk gevonden, geen poppen of keukentje voor mij... Ik speelde liever met de afstandsbediening. Die haalde ik tientallen keren uit elkaar omdat ik wilde weten hoe zo’n ding werkt.”
Jij groeide dus op met Game Boy, Wii en PlayStation?
“Ja, ik vond dat fantastisch! Nu nog trouwens. Ik ben altijd graag met elektronica bezig geweest. In de familie word ik De IT’er genoemd. Heb je een probleem met je computer? Vraag het maar aan Keesha, zij lost het wel op. Het boeit me enorm om te ontdekken hoe iets functioneert. Iets uitzoeken tot ik het snap, dat is mijn ding. Veel meer dan logisch nadenken. Hoofdrekenen of begrijpend lezen vond ik altijd moeilijk en puzzelen lukt me nog steeds niet goed. Grappig, hé? Ik kan dat gewoon echt niet.”
“Iets uitzoeken tot ik het snap, dat is helemaal mijn ding.”
Heeft dat je schoolkeuze bepaald?
“ASO was geen optie, TSO is veel praktischer. Ik heb multimedia gedaan. Dat is veel coderen, logo’s maken, grafische vormgeving en webdesign. Heel interessant allemaal. Nadien heb ik bewust voor informatica gekozen. Ik volgde de graduaatsopleiding Systeem- en Netwerkbeheer aan Thomas More in Geel. Dat was de ideale opleiding voor mij. Ik heb er geleerd om probleemoplossend en out of the box te denken.”
De juiste uitdaging
Keesha vond snel werk als eerstelijns IT support engineer bij een multinational. “Ik kende het bedrijf omdat ik er als jobstudent had gewerkt en toen zag ik hun vacature op LinkedIn. Ze hadden het heel mooi voorgesteld, met doorgroeimogelijkheden en zo. Maar al snel bleek dat de inhoud van de job redelijk beperkt was en dat dat zo zou blijven. Na twee maanden ben ik naar een andere job beginnen te zoeken. Ik wil ergens werken waar ik de kans krijg om te leren en waar ik uitgedaagd word. IT stopt nooit, hé. Ik wil nog heel veel bijleren.”
“Ik wil ergens werken waar ik de kans krijg om veel bij te leren. IT stopt nooit, hé!”
Ben je toen bij Arxus terechtgekomen?
“Ik had op LinkedIn de hashtag OpenToWork toegevoegd aan mijn profiel en een recruiter contacteerde me over een vacature in Kontich, bij Arxus dus. Eerlijk gezegd had ik tijdens de sollicitatieprocedure niet echt het gevoel dat de gesprekken goed liepen, een beetje imposter syndrome achteraf bekeken. En toen moest ik ook nog een operatie aan mijn schildklier ondergaan en vier weken revalideren. Maar ik mocht daarna toch een praktische case komen doen en blijkbaar was het allemaal meer dan goed genoeg om aangeworven te worden als junior cloud engineer. Dat was in april dit jaar en mijn leven is sindsdien erg veranderd. In het begin was het moeilijk. Ik ging voor het eerst alleen wonen en ik miste mijn familie en vrienden. Die wonen allemaal in de buurt van Tessenderlo en dat is best een eind van hier. De eerste maanden deed ik niets anders dan werken en de problemen met mijn schildklier kwamen terug. De combinatie van stress en ziekte zorgde ervoor dat ik er mentaal onderdoor ging. Ik was constant moe en ’s morgens werd ik wakker met de gedachte: Shit, ik moet gaan werken …”
Oei, dat is lastig als je pas ergens begonnen bent.
“Zeker! Maar ik heb op veel begrip kunnen rekenen en daar ben ik ongelofelijk dankbaar voor. De huisarts schreef me twee weken rust voor. Dat werden twee maanden en die hele periode bleven mijn teamleaders contact houden. Ze waren oprecht bezorgd. Toen wist ik: Hier bij Arxus zit ik echt goed. Ondertussen voel ik me veel beter. Er zijn ook heel wat nieuwe collega’s bijgekomen en het is fijn om er samen voor te gaan. Ik ben heel blij nu. ’s Morgens denk ik: Yes, ik ga werken!”
Alles komt goed
Als je even terugkijkt, wie heeft er dan de meeste impact gehad op jouw leven?
“Mijn pa natuurlijk. Ik ben content dat ik zijn technische genen geërfd heb. En mijn mama heeft me altijd laten zijn wie ik ben. We delen trouwens dezelfde passie voor horrorgames. Mama is een echte horrorfanaat en toen ze ontdekte dat ik met vrienden ook horrorgames speelde, vond ze dat heel leuk. Sindsdien spelen we vaak samen. We kunnen ons daar helemaal in verliezen.”
Wat zou jij vandaag tegen de kleine Keesha zeggen als je haar tegenkwam?
“Zoals mijn mama altijd zegt: Good things come for those who wait.”
“Alles komt goed! Geef jezelf gewoon wat tijd, je hoeft niet te stressen. Vroeger was ik heel bang voor de toekomst. Ik vind het nog steeds moeilijk om met een gerust gevoel naar de toekomst te kijken, maar nu heb ik er wel meer vertrouwen in. Of zoals mijn mama altijd zegt: Good things come for those who wait.”
Wat wil je graag bereiken in je leven?
“Buiten de gewone dingen zoals een huis kopen en gelukkig blijven op het werk, wil ik sowieso nog certificaten behalen en continu bijleren. Ik heb heel veel interesse in cyber security en daar weet ik nog veel te weinig over. Oorspronkelijk was ik eerder geïnteresseerd in system engineering, de fysieke apparaten dus, maar die gaan verdwijnen, hé? Ondertussen is cloud de toekomst en wil ik meegroeien met die virtuele wereld. Naast mijn werk vind ik het fijn om musea te bezoeken of naar een planetarium te gaan. Daar krijg ik nooit genoeg van. Mijn kinderdroom was om astronaut te worden! Maar daarvoor moest je heel goed zijn in wiskunde, helaas niet mijn sterkste kant.”
“Fysieke apparaten gaan uiteindelijk verdwijnen. Cloud is de toekomst en met die virtuele wereld wil ik meegroeien.”
Je bent nog jong, 22 jaar, maar wat zie jij als je grootste successen tot nu toe?
“Ik vind dat ik al heel wat milestones bereikt heb. Het feit dat ik op Erasmus geweest ben naar Budapest, bijvoorbeeld. Ik was als een van de zes geselecteerd uit vijftien kandidaten. En dat ik afgestudeerd ben! Dat is misschien wel mijn grootste achievement. Uit huis gaan was ook een belangrijke mijlpaal, en meer van mezelf leren houden. Door mijn ziekte besef ik wat ik allemaal wél heb. Ik ben eigenlijk bijzonder trots op mezelf dat ik zo gedreven en gemotiveerd ben. Ook heb ik geleerd om ‘valse vrienden’ los te laten. Dat was moeilijk, maar zonder die negatieve energie voel ik me stukken beter.”
Een laatste vraagje: Waar moeten volgens jou beginnende gamers mee starten?
“Sowieso Nintendo Switch! Mario móet je gespeeld hebben. Als je dat kan, dan kan je alles. Mario blijft een klassieker. Het is mijn alltime favourite.”