bloom: Amina Vloeberghs

“Ik werk zo graag!” Je gelooft het meteen. De sprekende ogen en permanente glimlach van Amina benadrukken elk woord van wat ze zegt. Inspirerende dames en IT. Het is blijkbaar een natuurlijke combinatie.🤩

Het onbekende

Leergierig is een understatement. Amina Vloeberghs vindt het prettig om zichzelf uit te dagen. Haar studiekeuze is daar een mooi voorbeeld van. “Ik kwam uit Latijn-Wiskunde en wilde iets totaal nieuws gaan studeren. Ik vind het vooral leuk om zaken te leren waarvan ik nog niets weet. In de brochure van KU Leuven viel mijn oog op kunstwetenschappen. Ondanks de benaming heeft die opleiding weinig met wetenschappen te maken. Het is eerder kunstgeschiedenis op academisch niveau en dat leek me wel boeiend.” Ze voegt er lachend aan toe: “Het was dat, filosofie of kine.”

“Ik deed Latijn-Wiskunde in het middelbaar en wilde daarna iets totaal nieuws gaan studeren. Zoals kunstwetenschappen, filosofie of kine.”

En ondertussen werk je in de IT-sector. Is ‘willen bijleren’ voldoende als voorwaarde om op een bepaald moment te starten in tech?

“Je moet er natuurlijk wat aanleg voor hebben, maar iets willen, is vaak wel een eerste stap, ja. Flexibel zijn helpt ook. Vandaag merk ik dat nog meer dan vroeger. Ik combineer mijn job als consultant met het ouderschap. Sinds twee jaar ben ik mama van een zalige zoon (Amina’s smile wordt alleen maar groter, nvdr). Dat is best een dynamische combi, maar als je jezelf flexibel opstelt, dan lukt het allemaal wel. Je krijgt vaak terug wat je geeft, hé. Als jij aangeeft wat je aankan en daar voluit voor gaat, dan is je werkgever waarschijnlijk wel bereid om mee na te denken over de meest gunstige werkformule voor jou.”

“Alles wat ik heb geleerd en gedaan heb, heeft uiteindelijk geleid tot wie ik ben geworden.”

“Jonge mensen hoeven zich niet al te veel zorgen te maken over welke studies of job ze best zouden kiezen. Alles wat ik geleerd en gedaan heb, heeft uiteindelijk geleid tot wie ik ben geworden. Mocht ik opnieuw beginnen, ik zou het niet anders aanpakken. “Heb je interesse in iets? Probeer het dan gewoon! Je merkt nadien wel of die job bij jouw leven past. Ik vond bijvoorbeeld technologie en IT wel intrigerend en heb me de stap daarheen nog geen minuut beklaagd. Werk is er in ieder geval genoeg.”(lacht)

Heb je nooit in de kunstwereld gewerkt?

“In het begin droomde ik wel van een job in de kunst, maar mijn eerste werkervaring, bij een kunstverzamelaar, was helemaal niet fijn. Eigenlijk had ik gewoon geen goede connectie met mijn toenmalige baas en zat de bedrijfscultuur niet goed. Daardoor besefte ik dat het menselijke aspect en de bedrijfscontext voor mij even belangrijk zijn dan de inhoud van de job. Het heeft niet lang geduurd voor ik opnieuw ging solliciteren. Mijn keuze viel toen op een administratieve functie als aankoper voor het R&D departement van Zoetis, de voormalige dierengeneeskundetak van Pfizer.”


Weer totaal iets anders.

“Ik ben iemand die alles leuk vindt, dus het maakt niet echt uit welk werk ik doe. Als de sfeer maar goed zit! Bij Zoetis klopte het totale plaatje. Het was een heel toffe job. Ze hadden daar trouwens net SAP software geïmplementeerd en dat kende ik niet. De implementatie was niet optimaal verlopen, wat een directe impact had op de processen van de afdeling waarvoor ik werkte. Ik ontdekte al snel dat SAP me interesseerde en als key user op dat moment, voelde ik me verantwoordelijk voor het oplossen van ‘de moeilijkheden’. Daarvoor moest ik wel eerst het pakket goed onder de knie krijgen. Nadien ben ik dan begonnen met andere mensen intern te trainen. 

Op een bepaald moment liep alles terug vlotter en werd mijn job weer veel administratiever waardoor ik me begon te vervelen. Jammer genoeg was er bij dat bedrijf geen andere functie voor mij. Ik ben dan maar met loopbaanbegeleiding gestart, waar mijn kernkwaliteiten in kaart werden gebracht: analytisch, creatief en communicatief. Volgens mijn loopbaancoach zou ik een goede event planner zijn. Of SAP-consultant, dat bleek ook iets voor mij.”

 

“Ik ontdekte al snel dat SAP mij interesseerde en als key user voelde ik me verantwoordelijk om de processen optimaal te doen draaien.”


Imposter syndrome

Er was toen net een vacature bij Flexso die de perfecte match leek met wat Amina zocht.

En daar ging je dan, nog maar eens een nieuwe uitdaging tegemoet! 

“Ik wil altijd blijven bijleren en hoe minder ik van iets weet, hoe plezanter ik het vind. Daarom koos ik voor IT en voor consulting. IT evolueert op zich al continu en als consultant kom je bij veel verschillende bedrijven, elk met hun eigen context, eigen aanpak en andere mensen. Voor mij is dat ideaal.” 

Boezemt je dat nooit angst in, zo’n radicale switch?

“Soms heb ik wat last van het imposter syndrome. Dan vraag ik me af wanneer de dag komt dat ik door de mand ga vallen. Na vijf jaar als IT-consultant, met quasi alleen maar tevreden klanten, durf ik stilaan te denken dat ik het wel kan. Ik heb hetzelfde in mijn rol als mama. Dat is zo’n grote verantwoordelijkheid, doe ik het wel goed genoeg? Gelukkig lukt het telkens weer om mezelf te overtuigen dat ik oké bezig ben, maar het blijft een beetje een gevecht. Iets om aan te werken.”

Je bent nu functioneel analist. Dat kan dus zonder IT-opleiding?

“Klanten helpen om te ontdekken wat ze echt willen, dat vind ik het leukste aan mijn job.”

“Blijkbaar wel, hé? De SAP-toepassing waarin ik gespecialiseerd ben, is Cloud CRM & Marketing. Daarvoor moet ik geen code kunnen schrijven. Wat ik wel veel doe, een beetje atypisch voor een analist misschien, is configureren. Ik analyseer de bestaande processen bij de klant, zoek uit wat de eventuele problemen zijn, welk standaardpakket daarvoor een oplossing kan bieden en of er nog extra maatwerk nodig is. Het idee is om steeds te kijken of je de klant kan laten meegenieten van de voordelen van bestaande SAP-oplossingen. Zo proberen we zo weinig mogelijk nieuwe alleenstaande custom oplossingen te bouwen aangezien dat je interne processen minder efficiënt en vaak ook duurder maakt. Als het lukt om een oplossing voor te stellen die beantwoordt aan de wensen van de klant en tegelijk vernieuwend is, dan geeft me dat veel voldoening. Klanten helpen om te ontdekken wat ze echt willen, vind ik het leukste aan mijn job. Hoe meer ik doorvraag aan het begin van het traject, hoe beter de uiteindelijke oplossing beantwoordt aan de verwachtingen. Weerstand overwinnen, change management, het heeft er allemaal mee te maken.” 

Balans

Amina is best trots op haar pad tot nu toe. “Ik wil liefst gewoon verder doen zoals ik bezig ben. Ik vind het belangrijk om mijn kennis en ervaring te delen met klanten en jongere collega’s en ook om zelf te blijven bijleren. Altijd. Ik zie mij echt nooit uitbollen! Waar ik wel op moet letten, is om de dingen wat in balans te houden. Naast mijn werk ben ik heel graag creatief bezig. Als ik dat niet doe, word ik ongelukkig. Onlangs ben ik in avondschool begonnen aan de beroepsopleiding florist. En daar kan ik mijn creativiteit helemaal in kwijt. De ideale balans dus.  Al vind ik ook echt alles leuk en dat is dus wel mijn probleem, hé. Want ik wil natuurlijk ook veel tijd steken in mijn kindje!”

We zijn aan het einde gekomen van het gesprek met Amina. Haar ogen glimlachen nog steeds.

Benieuwd hoe Amina gerenommeerde bedrijven helpt bij hun digitale transformatie? Ook zonder voorafgaande IT-opleiding is dit mogelijk! Zo hielp ze onlangs nog Atlas Copco bij de integratie van digitale CRM- en salesprocessen. Ontdek het project hier.







 

Ontmoet meer inspirerende dames op één van onze events!

Previous
Previous

bloom: Hanne Vandael

Next
Next

bloom: Geertrui Mieke De Ketelaere