Vrouwelijke leiders zijn net zo ambitieus als mannen

Graag delen wij de laatste resultaten van het rapport "Women in the Workplace" van McKinsey, in samenwerking met LeanIn.Org. Hieruit blijkt dat vrouwen in ongekende aantallen hun bedrijf verlaten om meer uit hun carrière te halen. Straffe trend vonden we. Dus hoe komt dit? 

Er zijn 3 belangrijke redenen voor deze trend:

  1. Vrouwelijke leiders zijn net zo ambitieus als mannen, maar bij veel bedrijven worden ze geconfronteerd met “extra obstakels” of verwachtingen die het voor hen moeilijker maken om vooruit te komen. 

  2. Vrouwelijke leiders zijn overwerkt en ondergewaardeerd. Uit het McKinsey onderzoek blijkt, vergeleken met mannen op hun niveau, dat vrouwelijke leiders meer doen om het welzijn van werknemers te ondersteunen en diversiteit, gelijkheid en inclusie (DEI) te bevorderen - werk dat het behoud en de tevredenheid van werknemers verbetert, maar in de meeste bedrijven (nog) niet formeel wordt beloond door bijv. een extra bonus.

  3. Vrouwelijke leiders vragen meer flexibiliteit van hun werkgever als mannen en hechten er meer belang aan om voor een bedrijf te werken dat zich meer inzet voor het welzijn van werknemers en DEI.

Het rapport benadrukt ook dat het effect van vrouwen die vertrekken om elders betere kansen te zoeken, in de toekomst nog meer gevolgen kan hebben. Als bedrijven geen actie ondernemen, lopen zij het risico niet alleen hun huidige vrouwelijke leiders te verliezen, maar ook de volgende generatie. Jonge vrouwen zijn nog ambitieuzer en hechten nog meer waarde aan een eerlijke, ondersteunende en inclusieve werkplek. Zij zien ervarene vrouwen vertrekken naar betere werkgevers en zijn bereid hetzelfde te doen. De kracht van rolmodellen komt ook hier ten dragen. 

De factoren die de huidige vrouwelijke leiders ertoe aanzetten hun bedrijf te verlaten zijn nog belangrijker voor de volgende generatie vrouwelijke leiders

Ressource: Women in the Workplace report from McKinsey, in partnership with LeanIn.Org

Ondanks de bescheiden toename (sinds het eerste rapport van McKinsey acht jaar geleden), zijn vrouwen, en in het bijzonder vrouwen van kleur of met een andere culturele/ religieuze achtergrond, nog steeds dramatisch ondervertegenwoordigd in het bedrijfsleven van techbedrijven. Dit is een paradox terwijl het bewustzijn en de discussie rond DEI toenemen. 

De "gebroken trede" (het idee van een barrière in de carrièreladder) blijft onopgelost. Voor het achtste achtereenvolgende jaar wordt in het onderzoek opnieuw vastgesteld dat vrouwen niet de eerste stap naar manager zetten. 

 

Conclusie

Het rapport benadrukt dat we, ondanks enige vooruitgang, nog een lange weg te gaan hebben om echte gelijkheid in onze werkwereld te bereiken. Uit het rapport blijkt dat veel bedrijven niet genoeg doen om vrouwelijke leiders te ondersteunen en te behouden, en dat deze trend zich waarschijnlijk zal voortzetten als er geen tegenactie wordt ondernomen. 

Bedrijven, dus de huidige managers, moeten concrete stappen ondernemen om een meer rechtvaardige, ondersteunende en inclusieve werkplek te creëren als ze toptalent willen behouden en aantrekken.

Wat kan je doen?

Als manager of collega kan je verschillende dingen doen om diversiteit, gelijkheid en inclusie (DEI) op de werkplek te bevorderen.

Praat met en luister naar

Praat met en luister naar jouw werknemers en andere mensen. Wat bedoel ik ermee? Laat me een metafoor gebruiken: Als je bepaalde zaken, zoals bijv. menstruatiepijn, niet persoonlijk meemaakt, kan het moeilijk zijn om te begrijpen welke impact het kan hebben op een leven. Maar niet omdat een of meerdere vrouwen menstruatiepijn hebben, betekent dat dat alle vrouwen het op dezelfde manier ervaren.  

Hetzelfde geldt voor discriminatie en microagressies. Niet iedereen ervaart ze op dezelfde manier, dus het is belangrijk om nieuwsgierig te blijven en moedig te zijn in het aangaan van gesprekken om meer inzicht te krijgen en nuances goed te kunnen begrijpen.

Continu leren

Er zijn veel bronnen beschikbaar om meer te leren over DEI. Ik ben een grote fan van podcasts die me in staat stellen nieuwe inzichten te verwerven terwijl ik van A naar B rij. Twee podcasts will ik ten zeerste aanbevelen: "All Things Inclusive" van Hanan Challouki en "Dare to Lead" van Brené Brown. 

"All Things Inclusive" richt zich op verschillende onderwerpen rond het brede thema van DEI. Deze podcast is bijzonder waardevol omdat Hanan inzicht geeft in onze Belgische samenleving. Ik heb er geen speciale aflevering uitgehaald, omdat ze allemaal heel informatief zijn. Bedankt Hanan om je waardevolle ervaring te delen! 

Link naar haar podcast

"Dare to Lead" behandelt een brede waaier aan leiderschapsonderwerpen, maar bevat ook afleveringen die dieper ingaan op DEI-gerelateerde onderwerpen. Enkele specifieke afleveringen die het beluisteren waard zijn, zijn: 

  • "Inclusivity at Work: The Heart of Hard Conversations" met Aiko Bethea en 

  • "The Heart of Leadership, Part 1 & 2" met Aiko Bethea & Ruchika Tulshyan

Link naar haar podcast

Door je tijd te nemen om met mensen te praten die anders zijn dan jezelf, kan je meer te weten komen over hoe iemand denkt, voelt en wat je kan doen om deze mensen ook mee te nemen naar een zich voortdurend veranderde (werk)wereld. 

Ik nodig je uit om concrete stappen te ondernemen om een meer inclusieve en rechtvaardige werkplek te creëren. Bel me gerust of stuur ons een e-mail (elke at clusity.be) als je hierover eens wilt samenzitten! 

 

Het volledige rapport van McKinsey kan je hier downloaden :D

 
Previous
Previous

Tips van 3 experten: Hoe kom je in de media?

Next
Next

Durf te vragen; Community member on screen!📺