bloom: Soizic Launay

Het maakt niet uit waar je begint, alle wegen kunnen naar technologie leiden. Geloof je ons niet? Ontmoet Soizic Launay en je zult snel van gedachten veranderen. Soizic heeft moleculaire biologie gestudeerd en is nu Senior Quality Assurance Test Manager bij OMP, een softwarebedrijf in de Supply Chain sector. Benieuwd hoe ze de overstap heeft gemaakt? Lees verder om erachter te komen. 🧫⚛️🚛

Stapje voor stapje naar Tech

Je weg naar de tech wereld is fascinerend. Maar laten we teruggaan naar het begin, wat was het in de moleculaire biologie dat je interesse wekte?

“Toen ik mijn studie koos, had ik geen idee van technologie. Het was absoluut niet aanwezig in mijn leefwereld. In plaats daarvan was ik geïnteresseerd in de biologie van mensen en dieren, biotechnologie en genetica. Begrijpen hoe dingen werken was mijn drijfveer om voor mijn hogere studies te kiezen.

Tijdens de zomers, liep ik stage. Eén jaar werkte ik in de voedingsindustrie, bij een bedrijf dat Lion chocoladerepen produceerde. Ik vond het erg interessant, het was echt praktisch en ik vond het leuk om te doen. Aan het einde van mijn stage sprak ik met de eigenaar van het bedrijf. Nadat ik mijn volgende cursus over genetica en biotechnologie voor de voedingsindustrie aan de Universiteit van Toulouse had afgerond, een van de meest gerenommeerde studieplekken als je de industrie in wilt, besloot ik om daar te solliciteren.”

De Universiteit van Toulouse heeft een uitstekende reputatie op het gebied van industrie en technologie. Wat waren de grootste lessen die je daar hebt geleerd?

“Zelfs als het iets een uitdaging is om te begrijpen of onder de knie te krijgen, kun je deze moeilijkheden overwinnen als je wordt geholpen door een goede, duidelijke uitleg.”


“Ik herinner me een sessie van professor Luc Montagnier, de Nobelprijswinnaar. Hij legde iets uit dat extreem ingewikkeld was, maar hij liet het eenvoudig lijken, makkelijk bijna. Ik vond het echt knap dat zelfs de meest ingewikkelde dingen in de biotechnologie zo konden worden uitgelegd. Ik dacht bij mezelf: "Oké, zelfs als iets een uitdaging is om te begrijpen of onder de knie te krijgen, kun je deze moeilijkheden overwinnen als je wordt geholpen door een goede, duidelijke uitleg".

Ik gebruik deze openbaring vandaag de dag nog steeds in mijn werk, telkens als er iets ingewikkelds en nieuws opduikt. Als mijn teamleden om hulp vragen, zeg ik altijd: "Laten we stap voor stap te werk gaan en graven tot we de route van de complexiteit vinden". En dan kunnen we het allemaal begrijpen.”

Dus, van biotechnologie naar software. Hoe heb je die stap gemaakt?

“Rond die tijd verschoven mijn interesses naar de biochemische voedingsindustrie, waardoor ik landbouwkunde, biotechnologie en industrie ging studeren aan een ingenieursschool. Dat was één stap.

De volgende stap was mijn eerste fulltime baan in de voedingsmiddelenindustrie als logistiek manager, waar ik over productieplanning en kwaliteitscontrole leerde, wat mij interesseerde. De volgende stap was dat mijn toenmalige echtgenoot een baan aangeboden kreeg, waardoor wer verhuizden naar België. Toen vond ik OMP. Ik werd consultant en implementeerde het systeem dat ik in mijn vorige baan had gebruikt.”

Dat is een grote verandering, van gebruiker van een systeem naar achter de schermen en het implementeren voor anderen. Hoe heb je de overgang aangepakt?

“Mijn leerreis is nooit gestopt.”


“Nou ja, zoals alles - stap voor stap. Ik begon met implementaties bij klanten, stapte toen over naar het kwaliteitsteam en gebruikte mijn gebruikerservaringen om effectief te testen. Ik ontdekte dat het belangrijk was om de use cases van klanten te begrijpen. Toen de software evolueerde van desktop- naar webapplicaties, paste ik me voortdurend aan. Mijn leerproces is nooit gestopt.

Na verloop van tijd veranderde ik van het kwaliteitsteam naar het testen van software ontwikkeling en bouwde ik het team op. Toen de QA-teamleider drie jaar geleden met pensioen ging, kreeg ik de leiding over het hele kwaliteitsteam.

Het is gek om te bedenken dat toen ik 22 jaar geleden bij OMP kwam werken, er ongeveer 64 werknemers waren, en dat er nu meer dan 1000 mensen in het bedrijf zijn en ik een team van 47 mensen leidt - dat is bijna net zo groot als het hele bedrijf toen ik begon.”

Op het eerste gezicht lijkt het niet logisch om van moleculaire biologie naar supply chain software te gaan. Kun je de verbanden uitleggen? En wat zijn de voordelen van je wetenschappelijke achtergrond voor je huidige functie?

“Ik heb oorspronkelijk biologie gestudeerd omdat ik pragmatisch ben. Ik wil graag begrijpen hoe dingen samenwerken, wat het eindresultaat is. En dat geldt ook voor testen: je gebruikt de systemen om te voorspellen wat er in verschillende situaties zal gebeuren en je test om ervoor te zorgen dat de klant het gewenste resultaat krijgt. Maar het is moeilijk om precies te weten hoe de klant een systeem zal gebruiken, dus moet je een praktisch planningssysteem hebben.

Een andere manier om erover na te denken is dat zowel biologie als het testen van software gaan over het begrijpen van wat er buiten het zicht gebeurt, de verschillende componenten en hoe ze op elkaar inwerken, of dat nu het menselijk lichaam is of een software-app.

Bij OMP maken we supply chain planning-oplossingen voor verschillende industrieën, waaronder de biowetenschappen. Een van mijn eerste projecten was voor een bedrijf dat eiwitten, vaccins en andere biologische producten produceert. Hoewel ik mijn kennis van deze producten niet hoefde te gebruiken, begreep ik het proces duidelijk vanuit mijn studie. En dat was van onschatbare waarde.”

Thuisvoelen in Tech

Het komt steeds vaker voor dat mensen om de paar jaar van baan en bedrijf veranderen. Je werkt nu al 22 jaar bij OMP. Kan je ons meer vertellen over het leven bij OMP?

“Ik kan veel zeggen over het leven bij OMP (lacht). Het is een geweldig bedrijf. Ik waardeer het echt dat OMP me de mogelijkheid biedt om mijn privéleven en werk in balans te houden. Er was een tijd dat ik de flexibiliteit nodig had om voor mijn gezin te zorgen en het bedrijf liet me parttime werken tot mijn kinderen ouder waren. Mensen op de eerste plaats zetten maakt deel uit van de waarden van het bedrijf.

“Als we samenwerken, is er niets dat we niet kunnen overwinnen. Het klinkt misschien cliché, maar het is waar.”


“Samenwerking is ook belangrijk, vooral bij uitdagende problemen. Ik heb gemerkt dat als we samenwerken, er niets is dat we niet kunnen oplossen. Het klinkt misschien afgezaagd, maar het is waar. Ten slotte, maakt leren deel uit van het dagelijkse leven bij OMP. Er gebeurt altijd wel iets nieuws, iets nieuws om te ontdekken. Niet alleen nieuwe technologieën, codering of innovatie, maar ook zachte vaardigheden zoals het coachen van mensen en het managen van een team.

Ik had nooit gedacht dat ik na zoveel jaar nog steeds bij OMP zou werken, maar het bedrijf heeft me zoveel geboden - flexibiliteit, kennis, kansen en nog veel meer. Er is altijd wel iets dat mijn interesse heeft en ik kan me niet voorstellen waar ik liever zou zijn.”

Het is goed om te horen dat OMP zo ondersteunend en flexibel is geweest. Ik ben benieuwd naar je grootste successen, zowel professioneel als persoonlijk. Waar ben je het meest trots op? Wat werkte het beste? En aan de andere kant, welke grote uitdagingen heb je overwonnen?

“Er zijn veel dingen bij OMP waar ik trots op ben. Ten eerste, op het overwinnen van de uitdagingen die regelmatig opduiken en op het ontwikkelen van mijn vaardigheden om bij te blijven in de snel veranderende en complexe supply chain-industrie. Het is belangrijk om je aan te passen aan deze veranderingen, maar niet altijd gemakkelijk. Ik ben ook trots op het team dat ik bij OMP heb opgebouwd. Ik heb de mensen gekozen die zich bij het team hebben aangesloten, hen geholpen om te groeien en zich te ontwikkelen, en met hen samengewerkt aan projecten. Ik denk dat zij mij ook waarderen, en dat geeft voldoening.”

“Ik voel dat het nu mijn tijd is om terug te geven.”


“Ik voel dat het nu mijn tijd is om iets terug te doen. Het is dankzij de steun van mijn managers dat ik de positie heb gekregen die ik nu heb, dus ik help de carrières van de mensen in mijn team te ontwikkelen. Ik vind het leuk om suggesties te doen en mensen nieuwe mogelijkheden te bieden. Het kost tijd om nieuwe teamleden in te werken en uit te zoeken wat ze nodig hebben, maar het is de moeite waard om de juiste rol voor hen te vinden.

Op persoonlijk vlak waardeer ik de flexibiliteit die OMP biedt. Ik heb een kind met het syndroom van Down, wat niet altijd makkelijk is. Als ouder heb je een tweede baan als je thuiskomt. Ik ben trots op mijn kind, maar het is vanaf de eerste dag een hele uitdaging geweest. Ik moest duidelijke beslissingen nemen over wat ik wilde doen en hoe ik dat ging doen, vooral toen ik besloot de kans te grijpen om het hele kwaliteitsteam te gaan managen.

Toen ik over die beslissing nadacht, wist ik dat ik evenwicht in mijn leven moest vinden. Ik herinner me dat Anita (Anita Van Looveren, CEO van OMP) me erg steunde in mijn situatie. Uiteindelijk bespraken we mijn nieuwe rol en de door mij voorgestelde veranderingen voor het kwaliteitsteam, inclusief de managementstructuur van het team, waarbij we samen ideeën bedachten om mogelijke uitdagingen aan te gaan. Zonder haar steun denk ik dat ik andere keuzes zou hebben gemaakt die misschien niet genoeg gericht waren op mijn toekomst.”

Het draait allemaal om balans vinden

Welke andere interesses, naast je werk als manager en je gezin, maken je tot wie je bent?

“Leuke momenten in het weekend met mijn vrienden en familie zijn essentieel voor mijn welzijn. Helaas is de tijd om te sporten beperkt. Ik zou graag meer willen kunnen doen. Maar er zijn zoveel andere dingen in mijn leven waar ik liever tijd aan besteed.”

Het is altijd goed om tijd voor jezelf te nemen. Als je opnieuw zou moeten beginnen, is er dan iets dat je anders zou doen?

“Ik heb geen spijt van wat ik heb gedaan. Het enige wat ik misschien zou doen is meer tijd besteden aan het helpen van kinderen met een beperking en het ondersteunen van hun families, want het is moeilijk om in die situatie te zitten. Ik was vroeger erg betrokken bij de Down Syndrome Association in België vanwege mijn dochter, maar ik vond het moeilijk om het te combineren met mijn werk en familieverplichtingen. Dus nu steun ik zelf eerder op de vereniging.

Er is veel ondersteuning, waaronder educatieve programma's voor kinderen met het syndroom van Down die ouders verschillende methoden laten zien om hun kind te stimuleren en mijlpalen en mogelijkheden van jonge kinderen en baby's laten zien. Het is interessant om de verschillende stappen te zien als het kind iets nieuws ontdekt. Nu ik ouder ben en meer ervaring heb, kan ik me situaties vanuit een ander perspectief voorstellen, vooral als ik denk aan beslissingen die ik in het verleden heb genomen. Maar ik heb nog steeds geen spijt van wat ik heb gedaan.”

Balans is belangrijk in elk aspect van je leven, of het nu gaat om het vinden van de juiste balans tussen werk en privé of om het creëren van de juiste balans in je team. Hoe doe je dat?

“Ik ben trots op de balans binnen mijn team. Mannen en vrouwen. Verschillende nationaliteiten en culturen. Sommigen hebben een sterke technische opleiding genoten, anderen hebben het door ervaring geleerd. Bovendien is het team verspreid over de hele wereld, met leden in België, India, Spanje, Oekraïne en de VS. Samen is het een sterk team. Ik zeg echter niet dat het altijd gemakkelijk is.”

“We hebben geleerd om te stoppen en te luisteren voordat we reageren.”


“Verschillende culturen hebben verschillende manieren van werken die soms tot conflicten kunnen leiden, maar we hebben geleerd om te stoppen en te luisteren voordat we reageren. Ik heb gemerkt dat het minstens één keer per jaar bezoeken van elk team een enorm verschil heeft gemaakt in het helpen oplossen van mogelijke problemen en het verbeteren van het begrip met elk individu in het team. En het geeft voldoening om te zien dat iedereen aan hetzelfde doel werkt.”

Geïnspireerd door Soizic’s verhaal? Registreer je hier en ontvang nog meer verhalen! 😄

Ontmoet je graag inspirerende mensen? Check onze events hier!

Previous
Previous

bloom: Gerline Gheysens

Next
Next

bloom: Krystyna Cichon