bloom: Marlies Claeyssens

VAN RETRO GAMES TOT HIGHTECH UITDAGINGEN: MARLIES VOLGT HAAR KINDERDROOM

Marlies Claeyssens, Netwerk en security engineer bij KBC

Waar sommige vrouwen pas later in hun leven hun hart verliezen aan tech, was het voor Marlies Claeyssens van kinds af aan duidelijk: ze zou met haar handen in de kabels zitten! Als Network en Security Engineer en sinds kort ook Product Owner Network Security bij KBC is dat precies wat ze doet! “Voor mij mag het wel wat spannend zijn.” 🦾🖥️🔌

Een passie voor het ‘waarom’

“Hoe werkt dit? En waarom werkt het zo? Dat wou ik altijd weten”, blikt Marlies terug. De dingen begrijpen vormt de rode draad doorheen haar verhaal, al van kinds af aan. “Ik was zo’n 7 of 8 jaar oud toen ik aan de afgedankte computers van mijn opa begon te sleutelen”, vertelt ze. “Mijn mama werkte in shiften als verpleegster en mijn papa was industrieel schilder. Na school bracht ik veel tijd bij mijn grootouders door. Mijn opa werkte voor een architect en had nood aan goede computers. Ik kreeg de afdankertjes om open te schroeven en de schijven eruit te halen. Maar ook om retro 8-bit games te spelen op de Windows 3.1.”

“Mijn oude vriendinnen vonden dat niet cool, nee, maar dat hield me niet tegen.”

Jong geleerd is oud gedaan, daar is Marlies het levende bewijs van. “Ik wist dat ik iets in IT wilde doen en mijn ouders voelden ook aan dat ze dat niet konden tegenhouden. Toen ik naar het 5de middelbaar ging, ben ik dan van school veranderd naar eentje waar ze al veel met programmeren, hardware en systeembeheer bezig waren. Dat was ter voorbereiding op mijn verdere studies. Het was een schoolgenoot die me over deze nieuwe school vertelde en die me vroeg om mee te gaan. Hij wist dat ik van IT hield.” Of haar klasgenoten haar keuze begrepen? “Mijn oude vriendinnen vonden dat niet cool, nee, maar dat hield me niet tegen”, lacht Marlies.

Mens en techniek: de perfecte combinatie

Vandaag brengt Marlies haar werkdagen door als Network & Security Engineer. Die keuze was geen toeval. “De eerste IT-job die ik deed, bij mijn eerste werkgever, was vrij algemene support, met een stukje systeembeheer en een stukje netwerkbeheer”, vertelt ze. “Ik had enkele collega’s in het netwerkbeheer waarmee het goed klikte en die werden een soort mentor voor mij. Zo ben ik met die passie in contact gekomen.” Dat Marlies niet ging programmeren, stond al lang buiten kijf. “Ik heb mijn stage in programmering gedaan. Ik vond dat echt verschrikkelijk”, lacht ze. “Ik zat altijd maar aan mijn bureau, terwijl ik net in contact met mensen wou komen, op de baan wou zijn en fysiek dingen wou doen zoals servers uiteen vijzen en met kabels spelen”, klinkt het geamuseerd.

“Ik had enkele collega’s in het netwerkbeheer waarmee het goed klikte en die werden een soort mentor voor mij.”

Of ze die combinatie tussen én menselijk contact én technisch werk vandaag ook heeft? “Mijn job vandaag is heel gevarieerd want ik draag ondertussen twee petjes”, antwoordt Marlies. “Sinds februari vorig jaar ben ik de helft van de tijd als product owner aan de slag. Samen met mijn team bepaal ik welk werk er uitgevoerd wordt en wat we in de toekomst gaan plannen. De andere helft van de tijd ben ik met het technische luik bezig: installeren, configureren, programmeren, … kortom, ik mag nog altijd met kabels spelen.” Die combinatie bevalt haar. “Dat menselijke vind ik enorm fijn. Ik overleg niet alleen met mijn collega’s, maar ook met leidinggevenden en andere teams. Dat doen we internationaal, in Hongarije en België. Samen met hen ga ik na wat ze nodig hebben en hoe ik daarbij kan helpen om het in de toekomst beter te maken.” Je passie beleven en met innovaties een impact maken op het leven van miljoenen klanten is iets waar KBC zich sterk in maakt, zo klinkt het. Uitdagende vacatures voor Young Graduates en experten zijn er genoeg, waar ook Marlies voor solliciteerde.

“Ik denk dat we in België qua technische uitdaging niet veel groter kunnen gaan dan hier bij KBC.”

Hoe kwam Marlies eigenlijk bij KBC terecht? “Eerst werkte ik voor kmo’s, maar dat vond ik technisch niet uitdagend genoeg”, geeft ze toe. “Daarna ben ik bij een groot bedrijf in de logistieke sector gaan werken. Ik wilde echt eens met een grote speler werken, omdat je dan die technologische uitdaging wél krijgt: meer hardware, meer infrastructuur, meer vestigingen en meer landen. Bij KBC is dat net hetzelfde. Ik denk dat we in België qua technische uitdaging niet veel groter kunnen gaan dan hier bij KBC”, klinkt het antwoord. “Dat heb ik nodig. Voor mij mag het wel spannend zijn.”

Altijd in voor een uitdaging

Het is dan ook geen toeval dat haar grootste successen vaak net die spannendste projecten zijn. “Bij mijn vorige werkgever had ik een opdracht in Singapore. Dat was een pittige. Zowel persoonlijk, want ik was mijn bagage kwijtgeraakt, als technisch uitdagend”, lacht Marlies. “Zo van die korte, pittige projecten waar je onder veel druk staat tot een goed einde brengen, dat vind ik plezant. Zo zijn we hier bij KBC bijvoorbeeld de infrastructuur aan het vernieuwen. Weekend na weekend zetten wij in de vroege uurtjes allerlei dingen op en geven wij het beste van onszelf. Ik ben trots dat ik daar deel van mag uitmaken. Als dat project rond is, is dat een hoogtepunt erbij.”

“Zo van die korte, pittige projecten waar je onder veel druk staat tot een goed einde brengen, dat vind ik plezant.”

Ook in haar privéleven houdt Marlies van een uitdaging. “Ik heb acht jaar Japans gestudeerd. Die opleiding heb ik vorig jaar afgerond.” Waar die interesse vandaan kwam? “Ik heb als kind onder andere veel Japanse spelletjes gespeeld en veel anime en manga gekeken. Daardoor wilde ik wel eens graag naar Japan. En dan wou ik natuurlijk ook een beetje Japans kunnen. Ondertussen ben ik er drie keer geweest en kan ik toch wel wat conversaties voeren.” Ook hier stond de liefde om dingen te begrijpen weer centraal: “Je hoort een woordje en je wil ontleden waarom dat zo wordt gezegd. En dan wil je wat meer verstaan en zelfs iets kunnen lezen en voilà … dan ben je vertrokken.”

Wat komt, dat komt

“Ik ben altijd met zes hobby’s tegelijk bezig”, vult ze nog aan. “Ik leer gewoon erg graag bij. Dat is ook eigen aan de IT-wereld.” Daarmee geeft ze meteen een tip aan andere vrouwen die overwegen om in IT te stappen. “De job evolueert heel snel. We zijn technologisch continu in beweging. Je moet dus voortdurend blijven bijleren en daar zetten ze bij KBC heel sterk op in. Ik vind het fantastisch om te zien wat er nu kan, dingen waar we vijf jaar geleden nog niet van konden dromen. Als dat iets is dat jou aanspreekt, dan is dit pad misschien wel iets voor jou.”

Of ze zich als vrouw dan nooit anders voelt? “Nee, allesbehalve. Mijn vrouwelijke kwaliteiten zijn net een meerwaarde voor het team. Op verschillende vlakken”, klinkt het antwoord. “Enerzijds zorgen ons luistervermogen en onze betrokkenheid ervoor dat we technische problemen vanuit een andere invalshoek bekijken, waardoor we samen tot vernieuwende oplossingen komen. Anderzijds zijn we vaak empathischer, waardoor we sneller ook wel eens iets persoonlijks vragen, in plaats van het alleen over werk te hebben. Dat versterkt de teamgeest. Niet alleen het resultaat an sich telt, de onderlinge band faciliteert die resultaten net. Mede om die toegevoegde waarde kan de techsector best nog wel extra vrouwen gebruiken.”

We hadden het al over haar grootvader en haar collega’s als rolmodellen en mentoren, maar had Marlies er nog andere? “Mijn docenten in de hogeschool waren stuk voor stuk gepassioneerd door hun vak. Ik ging met plezier naar die vakken, zelfs naar degene die ik niet zo heel leuk vond”, luidt haar antwoord. “Aan mijn vriend heb ik ook veel. Hij zit ook in IT, in het systeembeheer. Het is een bijzondere wereld, dus het feit dat hij die begrijpt, meemaakt en aanvoelt, zorgt ervoor dat we op dezelfde lijn zitten. We gamen allebei dolgraag! We hebben een grotere verzameling spelconsoles dan je je ooit kunt inbeelden”, lacht ze.

“Ik geniet gewoon erg hard van het leven.”

“Ik laat me leiden door wat er komt”, antwoordt Marlies als we haar vragen of ze nog bepaalde ambities wil verwezenlijken. “Momenteel groei ik in wat ik vandaag doe. Wat er nog op mijn pad komt, zie ik wel. Ik plan nooit echt vooruit. Dat verklaart het een en ander”, lacht ze. “We zijn momenteel al lang op zoek naar een huis. Ook daar heb ik de neiging om de dingen op me af te laten komen zoals ze zijn. Ik geniet gewoon erg hard van het leven”, sluit ze af.


Ben jij zelf misschien op zoek naar variatie en kansen om te groeien? Marlies zoekt nog leuke nieuwe collega’s! Check hier!



Bedankt aan KBC om vrouwen in tech te supporten! Geïnspireerd door Marlies haar verhaal? Registreer je hier en ontvang nog meer verhalen! 😄



Upcoming Events ⬇️

Previous
Previous

bloom: Sylvia Maeckelberghe

Next
Next

bloom: Melissa Franklin