bloom: Anisya Weeteling

Anisya is geboren en getogen in Indonesië. Ze studeerde Verpleegkunde, omdat meisjes simpelweg geen IT’er werden toen. Vandaag woont ze met haar Nederlandse man in Gent en werkt ze als Quality Assurance (QA) Engineer bij Refleqt. Het verhaal van Anisya is op zijn minst apart te noemen. Laat je inspireren door haar doorzettingsvermogen en oneindige drang naar kennis.🙌🏼

Vakantieliefde

Anisya behaalde in haar geboorteland een bachelordiploma Verpleegkunde en deed er nog een jaar specialisatie chirurgie bij. Daarna werkte ze in het operatiekwartier van de dienst gynaecologie, bij een hospitaal in Bandung op het Indonesische eiland Java. Het klinkt allemaal doordacht en toekomstgericht, maar … “Ik heb altijd veel interesse gehad in computers en technologie. Dat was toen nog geen hype in Indonesië, zeker niet voor meisjes. Mijn ouders vonden dat ik beter, net als mijn zus, in de verpleegkunde zou stappen. Een knelpuntberoep met werkzekerheid. Ik volgde hun advies, niet helemaal tegen mijn zin, en mijn eerste job was best interessant. En toch begon ik na een jaar te twijfelen.”

Lang verhaal kort: Anisya bleef geen verpleegkundige en ze bleef ook niet in Indonesië. “Op reis in Amsterdam heb ik mijn man leren kennen. Een vakantieliefde”, glundert ze. “Hij werkte in België en al snel werden we allebei verliefd op dit land. Niet alleen op elkaar dus.” (Anisya glimlacht nu van oor tot oor, nvdr.)

Wanneer besliste je om te verhuizen?

“In 2017 zijn we samen in Gent komen wonen. Het was nogal een cultuurshock, maar ik ben nog steeds blij dat ik hier ben. Ik vind Belgen heel fijne mensen. Om beter met hen te kunnen communiceren en sneller in te burgeren, ben ik meteen gestart met Nederlands leren. Ik vond dat heel belangrijk. De lokale taal niet spreken is een obstakel als je werk zoekt. En werken wilde ik absoluut, om niet volledig afhankelijk te zijn van mijn man. Ik heb toen voor mijn Indonesisch diploma een gelijkwaardigheidserkenning aangevraagd. Zo kon ik hier in een ziekenhuis of een woonzorgcentrum aan de slag.”

“De lokale taal niet spreken is een obstakel als je werk zoekt. En werken wilde ik absoluut, om niet volledig afhankelijk te zijn van mijn man.”

Ben je dan opnieuw als verpleegkundige beginnen te werken?

“Ik had een erkend diploma Verpleegkunde dus dat leek de meest logische keuze. Via de VDAB ben ik eerst nog een VOSPA-opleiding gestart (vooropleiding social profit voor anderstaligen, nvdr.). Een zeer intensieve cursus Nederlands, specifiek voor de sociale sector, met het accent op verzorging. Acht maanden fulltime, theorie en stage, en ’s avonds volgde ik extra Nederlandse les. Best veel tegelijk, maar ik vind studeren leuk, dus het stoorde me niet. Waar ik wel weer aan twijfelde, was of ik als verpleegkundige mijn brood wilde verdienen ... Ik heb dan beslist om dat niet te doen.”


Hack your future

Er is moed voor nodig om tegen de verwachtingen in je buikgevoel te volgen. Anisya koos voor een job bij Delhaize, waar ze drie jaar bleef. “Mijn eerste doel was bereikt: Ik had Nederlands geleerd en werk gevonden. Niet slecht bezig, vond ik zelf. Maar er bleef iets kriebelen. Ik miste een uitdaging en wilde mezelf naar een hoger niveau tillen. Op een dag vroeg een van mijn Indonesische vriendinnen: “Waarom geen IT?”. Ze had gelijk natuurlijk. Ik was al zo lang geïnteresseerd in tech! Als ik dat nu eens gewoon zou proberen?!”

“Ik vond van mezelf dat ik niet slecht bezig was, maar er bleef iets kriebelen. Ik miste een uitdaging.”

Je had geen enkele ervaring in IT?

“Ik kon goed met Word en Excel werken en gamen vond ik leuk, vooral The Sims. Maar plots begreep ik dat een ICT-opleiding me de kans zou geven om mijn leven te verbeteren. IT biedt veel mogelijkheden en uitdagingen, en sluit aan bij mijn kernwaarden ‘groeimogelijkheden en leergierigheid’. Een job in IT werd mijn commitment voor een betere toekomst. Op zoek gaan naar een job werd een zoektocht naar mijn passie, die ik gelukkig genoeg gevonden had in IT.

Ik registreerde me voor HackYourFuture Belgium. Dat is een soort bootcamp voor allochtonen die in de IT-sector terecht willen komen. De opleiding duurde negen maanden en ik leerde er vooral basic web development: HTML, CSS, JavaScript, Database MySQL enz. Bij HackYourFuture ontdekte ik dat IT veel meer is dan coderen alleen, dat er ook zoiets bestaat als testing bijvoorbeeld. Dat intrigeerde me en meteen had ik een nieuw doel gevonden. Ik zou tester worden, of mooier gezegd: Quality Assurance Engineer.”

Kon je daarna onmiddellijk aan de slag in de IT-sector?

“Kort nadat ik afstudeerde, werd ik aangenomen door Talent2Test, een dochterbedrijf van Talent-IT. Daar heb ik me verder mogen bijscholen in testing, en certificaten behaald. Ik werkte voor hen ook als functioneel tester bij een klant en ik volgde een masterclass rond test automation, georganiseerd door Refleqt, een partner van Talent2Test. Nadien werd ik toevallig op een project bij Refleqt gezet, voor ongeveer een jaar. Daar combineerde ik voor het eerst functioneel testen en test automation.”

Zo kwam je dus in contact met je huidige werkgever.

“Ik voelde me goed bij Refleqt en begin dit jaar ben ik officieel bij hen in dienst gegaan. Voor mij is Refleqt niet zomaar een bedrijf. Het is een netwerk van specialisten, een hechte groep senior QA Engineers en geweldige coaches. Ik ben heel blij dat ik hier terechtgekomen ben. Ik voel me betrokken bij iets groots, bij een sterk verhaal waar ik graag deel van uitmaak. Mijn plan is om nog veel bij te leren en te groeien binnen testing. Die kans bieden ze me hier aan. Refleqt hecht veel belang aan doorgroeimogelijkheden. Daardoor voel ik me erg gesteund en dankbaar.”

Non-stop leren

Kan je kort uitleggen wat je als QA Engineer precies doet? 

“Als functioneel tester ga je keer op keer manueel testen. Als Test Automation Engineer sta je in voor de kwaliteit van een project en beslis je over welke testscenario's je gaat automatiseren en welke net niet. Ik werk samen met UI/UX designers en business analisten om de acceptatiecriteria voor een project op te stellen. Op basis daarvan schrijf ik een teststrategie, werk ik testscenario’s uit en begin ik code te schrijven. Ook bug report management maakt deel uit van mijn rol.” 

“Ik heb liever spijt van iets dat ik gedaan heb, dan spijt omdat ik het niet probeerde.”

Ben je trots op wat je tot nu al gerealiseerd hebt?

“Toch wel, ja. Ik ben ook trots op het feit dat mijn familie trots is op mij. Omwille van alle obstakels die ik heb overwonnen, de muren die ik als vrouwelijke allochtoon heb doorbroken en dat ik aantoonde dat ik op eigen benen kan staan. Mijn vader is ook zo’n doorzetter. Hij heeft me die waarde aangeleerd. Ondanks de moeilijkheden soms geef ik niet makkelijk op. Vallen en opstaan hoort bij het leven, hé. Alles gebeurt met een reden, ook al loopt het niet helemaal zoals we willen. Ik ben niet bang om nieuwe dingen te proberen. Ik heb liever spijt van iets dat ik gedaan heb, dan spijt omdat ik het niet probeerde.”

Wat wil je nog bereiken in je leven?

“Ik zou ooit wel als vertegenwoordiger van Refleqt een workshop of een seminar willen geven aan IT’ers. En ‘public speaking’ wil ik ook nog leren. Maar eerst wil ik vooral specialist worden in wat ik doe, door mijn kennis te verdiepen. Ik leer elke dag bij. Op het werk uiteraard, maar ook nog steeds in avondschool. De module Python behaalde ik al en er staan nog heel wat modules op het programma. Als ik al die kennis genoeg onder de knie heb, wil ik andere nieuwkomers helpen en opleiden. Liefst vrouwelijke IT’ers! IT is niet enkel voor mannen, hé. Daar maak ik graag reclame voor. Ik vind gelijkheid enorm belangrijk.” 

 
 

Ons nieuw aankomend event al gezien?! Bekijk het hier👇👇

Previous
Previous

bloom: Jenny Ambukiyenyi Onya

Next
Next

bloom: Sophie Angenot